top of page

Obtruktif Uyku Apnesi Tedavisinde Ağız Apareyleri Tasarımları, Tedavi Başarısını Etkiler Mi?

Yazarın fotoğrafı: Melih ÜlgeyMelih Ülgey

Üst çene ve alt çeneye uygulanan plak şeklindeki apareyler, bazı durumlarda birbiriyle bağlı (yapışık) şekilde üretilir. Bu tür apareylere monoblok apareyler denir. Bazı durumlarda ise bu plaklar birbirine tümüyle sabitlenmez ancak özel parçalar yardımıyla kısıtlı çene hareketlere izin verebilir şekilde hazırlanır. Buna ise duoblok apareyler denir.



Duoblok Aparey Herbst by Gergens Lab, Arizona, USA

Burada önemli olan, uyku laboratuvarında uyku apnesinin şiddetine dair konulmuş tanı ve ölçümlerdir. Saatte 30'u geçmeyen tıkanmayla sonuçlanan apne varsa;

  • Monoblok ya da duoblok apareylerin birbirine üstünlüğü yoktur. Maliyet açısından, monoblok aparey üretimi tercih edilebilir. Monoblok apareylerde %61, duoblok apareylerde ise %56 oranında apne-hipopne değerinde saatte 10'dan daha az tıkanmayla sonuçlanan apne sayısına inilmesi ile olumlu sonuçlar elde edilmiştir

Saatte 30'u geçen tıkanmayla sonuçlanan apne varsa;

  • Bu durumda ölçümler, duoblok apareylerin başarısının daha yüksek olduğu yöndedir.


Özetle; başlangıç horlama tedavisinde ve hafif-orta uyku apnesi şiddeti varlığında monoblok apareyler tercih edilebilir. Uyku apnesi şiddetinin, laboratuvar incelemesinde daha yüksek ölçüldüğü hastalarda duoblok apareyler, tedavi etkinliği açısından daha öncelikli bir seçenek olabilir.

Aparey seçimi, hastanın bireysel özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre bu alanda spesifik çalışmalar yapmış diş hekimleri tarafından yapılmalı ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları benimsenmelidir.


Doç. Dr. Melih ÜLGEY

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı



Kaynak : Amina Građanin, Azra Jelešković, Vildana Džemidžić, Alisa Tiro, Lejla Redžepagić-Vražalica. The Efficacy of Various Orthodontic Appliances in the Treatment of Obstructive Sleep Apnea. Acta Med Acad. 2024 Aug 10. Online ahead of print.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page